Inter Frame GAP ve Performansa Etkileri

Inter Frame Gap

Network uzerinde paketler sürekli olarak iletilmez. Paketlerin iletimi arasında bekleme süresi vardır. Inter Frame Gap bu beklenilen süredir ve  Interface Rate'yi belirler.

Paketlerin iletimi arasındaki bekleme süresi kısaldıkça Interface Rate artar.


Interface Rate Değerlerine Göre Bekleme Süreleri (Inter Frame Gap)

Her Rate için Inter Frame Spacing (Inter Frame Gap) Süresi Farklıdır.

10Mbps için 9.6 µs
100Mbps için 0.96 µs
1Gbps için 96 ns
10Gbps için 9.6 ns
Firmalar bu sürelere uygun ürünler üretmediğinde uyumsuzluk gibi bir çok probleme yol açabilir.


Aynı  CAT6 kablo üzerinde Rate 10Mbps, 100Mbps, 1000Mbps  olarak değişkenlik gösterebilir.. Rate jumping dediğimiz bu olayın sebepleri, kullanılan jack, kablo,  noise dediğimiz gürültü, jack'in kabloya iyi oturtulamamasına kadar birçok nedeni olabilir.

Performans etkileri

Paketler gerekli sürede iletilemediği durumlarda Inter Frame Gap süresi artar ve Interface Rate düşer.

Sabit 1Mbps trafiğe ihtiyacınız oldugunu düşünelim. Kullandıgımız Interfacenin Rate değeri 10mbps, 100mbps, 1000mbps... olması bizim için daha hızlı erişim imkanı sağlar mı?

Online oyunlar, Stream trafiği, RTP, VoiP gibi hızın daha önemli oldugu  port ve protokollerde Interface Rate gecikme süresini, (lacenty) yani ping süresini düşürebilir mi?

Örnekteki 2 RB951G modeliyle Statik Interface Rate ayarlayıp sırayla 10Mbps 100Mbps 1Gbps... olarak tüm test boyunca bu Interfaceler üzerinden sabit 1Mbps trafik geçireceğiz. Aralarındaki farkları tabloyla karşılaştıracagız.

Interface Rate =10Mbps

Interface Rate =100Mbps

Interface Rate =1Gbps

Interface Rate =10Gbps

Tüm bu test sonuçlarını Tabloda karşılaştıralım.

Sonuç

Sadece network üzerinde kullanılan Interfacelerin ve network kablolarının tipi uçtan uca bir networkte planlanıyorken çok dikkat edilmesi gereken bir husus oldugu görülüyor. Özellikle iletişim hızının önemli oldugu sahalarda Interface Rate Gecikme sürelerinizi aşağıya düşürmek için önemli yöntemlerden biridir.

Not:
Sadece 10G testinde RB951 ürününün 10G portu olmadıgından dolayı CCR serisi ürün kullanılmıştır. (CCR serisi mimarisel ve ChipSet tarafında özelleştirilmiş oldugu için 10G testine avantajlı başlamıştır.)