İlk olarak Cisco tarafında geliştirilen LNS LAC modeli günümüzde daha çok Telekom Operatörleri tarafından altyapı paylaşımı için kullanılmaktadır.
Özetle müşteri tarafından gönderilen xdsl talepleri TT LAC (BRAS) tarafından alınıp @domain uzantısına göre ilgili Operatöre ip network ile L2TP taleplerine çevrilip yönlendirilmektedir.
VAE için Türkiye'de 33 Trafik Teslim Noktasına konumlandırılacak olan LNS (Access Routerlar) ile ülke geneline hizmet verilebilmektedir. TT düzenlediği kampanyalar ile birlikte 4 Trafik Teslim Noktasına konumlandırılacak LNS ile maliyetsiz(NN) olarak trafiği teslim etmekte.
Alternatif olarak TT belirtilen noktaların trafiğini NN devre ile talep ettiğiniz teslim noktasına veya ISP Firmasının belirttiği Veri Merkezine, ofisine konumlandırabilmektedir. Alternatif yöntem ISP tarafında devre maliyetini arttırabilmektedir. (Yukarıda belirtilen 4 Trafik teslim noktası dışındaki noktalar)
TT dışında ISP kendi sağladığı Devreler üzerinden trafiği taşıyabilmektedir. Trafiği teslim aldıktan sonra Network ISP Yönetimindedir. Diğer operatörler veya var ise kendi omurgası üzerinden taşıyabilmektedir.
Tüketici tarafında tahsis edilen Portun tipi (ADSL, WDSL2) ve Hızı port tahsis ücretini etkileyen unsurlardandır.
VAE Birim Başı Maliyetli Network tasarımına ve TT tarafından uygulanan kampanyalara göre çok fazla farklılık gösterebilmektedir.
Yeni Bir VAE ISP için mevcut kampanyalara kullanılarak hesaplanan maliyet;
TT Tarafından belirtilen 4 Trafik teslim noktasına konumlandırılacak LNS (MikroTik Router) ile mevcut kampanya kullanılarak hesaplanmıştır.
İnternet Erişim Maliyeti
1.5Mbps (Bireysel Müşteri başı ortalama Kullanım) * 3.17 TL = 4,755 TL dir. (İnternet Erişim Maliyeti Sabit Geniş bant kampanyası Kapsamında)
Port Maliyeti;
35Mbps VDSL2 Yalın Port ücreti 20,95 TL (Kampanyasız Fiyat olarak hesaplanmıştır)
Transmisyon Maliyeti;
15 TL * 0,75 = 11.25 TL (Transmisyon maliyeti logaritmik ve lineer olarak farklı hesaplama metotları vardır. Ortalama Transmisyon ücretini 15 TL olarak hesaplanmıştır. Abone Baremli Transmisyon Kampanyası )
4,75 + 20,95 + 11,25 = 36,95 TL Abone başı planlanan tasarım için yaklaşık maliyettir. KDV , ÖİV, Diğer katkı payları hesaplanmamıştır. TT tarafında mevcut kampanyalar kullanılarak hesaplanmıştır. Kampanyalarda yapılacak değişiklikler ISP tarafında Birim maliyetlerini doğrudan etkileyebilmektedir.
ISP kendi belirteceği noktaya trafiği taşımak için (Veri merkezi, ISP Ofisi, vb) internet maliyeti hesabı şöyle olmaktadır;
3,17 * 1,15 = 3,645 * 2 = 7,29 TL + vergiler olarak internet maliyeti değişmektedir. (Kampanya kapsamında NN devre için ilave ücret istenmemektedir. SSG Hat Kapasitesini kullanmaktadır.)
TT Yerleşke Maliyeti, Aylık kiralama Maliyeti ilave edilmesi gerekmektedir. Maliyetlerin değişkenlik gösterebileceği, TT tarafının kampanyalar ve koşullar hakkında değişiklik yapabileceğini dikkat etmek gereklidir.
Network Tasarım aşamasında Tek Router üzerinden çok daha yüksek kullanıcılara hizmet verebilmek için Sekurim tarafından oluşturulmuş Tasarım dili ile, Kullanıcı başı Birim maliyeti çok daha aşağılara çekmek mümkün olacaktır. (HW)
Türkiyede ilk MikroTik VAE entegrasyonunu 2016 yılında 10000+ kullanıcıya hizmet verebilecek network tasarımı ile gerçekleştirdik.
Sekuritim VAE Operasyonlarına Tasarım, Danışmanlık, Ürün Tedariği, ve Yıllık Bakım hizmeti vermektedir.
Kullanılan Terimler;
TT = Türk Telekom
LNS = L2TP Network Server (ISP Router, örn MikroTik Router)
BRAS= Broadband Remote Access Server ( kullanıcıların xdsl oturumlarını sonlandırır, gerekliyse İlgili ISP tarafına l2tp tunnel ile yönlendirir