WISP'ler için Ağ Tasarımı - Bölüm 1
Ağ Tasarımı neden önemlidir?
En karmaşık ağ yapıları genelde ISS'lerde görülür. Bunun sebebi ise, ISS ağları performans, ölçeklenebilirlik ve oluşacak problemlere karşı dayanıklı olmalıdır.
ISS ağının performansı yüksek olmalıdır. Günümüz internet kullanıcıları ve uygulamaları yüksek performanslı internet bağlantısı olmaması durumunda çalışamaz duruma geleceklerdir.
Ölçeklenebilir bir ağ olmalı. Abone sayısı arttıkça, ağın büyümesi gerekecektir. Kurulan ağ yapısının büyümeye açık olması gereklidir.
Kurulan ağ problemlere dayanıklı olmalıdır. Kullanılan router, switch gibi ağ cihazları eninde sonunda arızalanacaktır. Arıza durumlarında ağınız etkilenmemelidir. Olabilecek arızalar göz önüne alınarak ağ tasarımı yapılmalıdır.
Bu makalede WISP'lerde kullanılan ağ tasarımı tiplerini inceleyeceğiz:
Düz Network - Köprü veya VLAN yapısı
Köprü yapısı ile kurulmuş WISP ağları, malesef ülkemizde karşılaştığımız en yaygın ağ yapısıdır.
Köprü ağlarının kurulma sebei kurulumun kolay olmasıdır ve minimum ağ bilgisi ile kurulabilmesidir.
Köprü ağları ölçeklenebilir değildir, yani belli bir seviyenin üstünde büyüyemez. Bu sebepten çoğu ISS'lerimiz problem yaşamaya başladıklarında köprü yapılarını VLAN'lere bölerek çözüm aramaktadırlar.
Ayrıca köprü ağlarında loop sorunu vardır. Bu tip ağlarda, yanlış kablolama veya basit hatalar sebebiyle oluşabilecek broadcast fırtınaları tüm ağın çalışmasını durduracak seviyeye kadar etkileyebilir.
WISP altyapısına bu şekilde başlanmış ise, kullanıcı arttığında yaşanan problemlerden dolayı başka bir yapıya geçilmesi mecburidir. Buda kolay bir süreç değildir.
Bu yapı kurumsal firmalar için önerilmemektedir. Kullanıcı sayısı hedefi 100-200 civarında ise kullanılabilir.
İkinci bölümde WISP ağ yapısının diğer yöntemlerini incelemeye devam edeceğiz.
Referans: