WISP'lerin kullanabileceği ağ yapıları yazı dizimizin ilk bölümünde köprü yapısından bahsetmiştik. O makaleyi okumak için tıklayınız tıklayınız.

İkinci bölümde statik routing yapısından bahsedeceğiz.

Statik Routing

Routing yapısında trafik yönlendirme için routerlar kullanılmaktadır. Tüm trafik IP tabanlıdır. IP paketleri ağınızda dolaşmaktadır.

Routing yapısına geçiş burada esas önemli noktayı oluşturmaktadır. Routing yapısına geçildiğinde, köprü yapısında yaşanan problemlerin birçoğundan otomatik olarak kurtuluyoruz. Örneğin, layer 3 routing yapısının en önemli özelliği switch yerine router cihazlar kullanılmasıdır. Router'larda çalışma prensiplerinden dolayı broadcast paketleri yönlendirmez drop ederler. Bu sayede köprü yapısının en önemli problemlerinden biri olan loop ve broadcast fırtınaları, routing yapısında tamamen ortadan kalkar.

Statik Routing ne zaman kullanılmamalı

  • Router sayısı 3-5 routerdan fazla ise
  • Bir kaç uplink noktası var ise
  • Dinamik olarak routing değişimleri gerekiyorsa
  • Trafik mühendisliğine ihtiyaç var ise

statik routing altyapısı kullanılmamalıdır.

Statik routing altyapısı ölçeklenebilir değildir. Birkaç routerın üzerinde çıkıldığında işler hızlı bir şekilde karışacaktır. Yük dengeleme, bir link çöktüğünde otomatik routing değişimi gibi özelliklerin ayarlanması zordur.

Statik Routing ne zaman kullanılmalı

  • Sadece birkaç routerın olduğu ufak bir ağınız var ise
  • RF linklerindeki problemlerden dolayı dinamik routing protokolleri iyi çalışmıyor ise

statik routing düşünülebilir.

Static Routing

Sekuritim olarak, WISP ağ tasarımlarında statik routing kullanmıyoruz. Ağınız çok küçük ise statik routing yapısı düşünülebilir.

Esas olarak WISP ağlarında bir sonraki makalemizde bahsedeceğimiz dinamik routing protokolleri kullanılmalıdır.