OSPF ile dinamik routing
WISP ağlarında daha önce köprü yapısını ve statik routing yapısını inceledik. Bu yapıların ikisinde de WISP ağlarının ihtiyaçlarını karşılamayan temel eksiklikleri belirttik.
Bu yazımızda dinamik routing protokollerinden MikroTik ürünlerde en rahat kullanabileceğimiz OSPF tabanlı dinamik routing yapısını inceleyeceğiz.
Öncelikle çok kısa OSPF'ten bahsedelim:
- OSPF bir dinamik routing protokolüdür. Dinamik routing protokolleri kabaca ağın durumu ve bizim belirlediğimiz parametreye göre router'da kullanılacak route'ları otomatik olarak belirleyip, routing tablosunu dolduran protokollerdir.
- Dinamik routing protokolleri ikiye ayrılır.
- EGP: exterior gateway protocol. Başka organizasyonların ağları ile routing bilgisi değişimi için kullanılan protokoller
- IGP: interior gateway protocol. Kendi ağınızın içindeki routing kurallarını belirleyebileceğiniz routing protokolleri
- OSPF bir IGP'dir. Dolayısı ile kendi ağımızdaki routing politikaları için OSPF kullanıyoruz.
Ne zaman OSPF kullanılmamalı?
- L3VPN/L2VPN gibi kurumsal hizmetler vermeyi planlayan WISP'ler iBGP/OSPF/MPLS yapısını kullanmalıdırlar.
- Çok karmaşık kule topolojisi olan, bir çok yedekli routing yapısı gerektiren ve trafik mühendisliği kullanmak isteyen WISP'ler MPLS destekleyen yapılar kullanmalıdırlar.
Ne zaman OSPF kullanılmalı?
- MPLS/VPLS ihtiyacı olmayan tüm WISP'ler
- Bir kaç kuleden daha fazla kulesi olan WISP'ler
- Router sayısı 3-4 router'dan fazla olan WISP'ler (Benim ağımda hiç router yok zaten diyorsanız, ya köprü yada VLAN yapısındasınız. Bu yapılardan birinci bölmde bahsettik.)
en azından OSPF altyapısı olan bir ağ kullanmalıdırlar.
Sayılardan görüldüğü gibi birkaç router ve bir kaç yüz kullanıcı üzerinde ciddi WISP'lerin en azından OSPF tabanlı dinamik routing protokolü ile çalışması gerekmektedir.
Şimdiye kadar Sekuritim Bilişim olarak yapısını köprü veya VLAN yapısından OSPF'e çevirdiğimiz WISP'lerde bir sene içinde kullanıcı sayısı aşağı yukarı üç katına çıkarken performans artışıda yaşanmıştır.
OSPF yapısına geçiş için Sekuritim Bilişim'den bilgi ve destek alabilirsiniz. Ayrıca, OSPF konusu MikroTik sertifika eğitimlerimizin en önemlilerinden biri olan MTCRE eğitiminde işlenmektedir.